Onsdag 20 augusti 2014
Bindvävsmassage
Användarbetyg: / 0
DåligtBra 

 

 

Vad är Bindvävsmassage?
Bindvävsmassage är en djupgående, effektiv metod och genom den påverkar vi hela kroppen, genom bindväven. Bindvävsmassage påverkar de inre organen genom autonoma reflexer i de olika nervsegmenten. Vi mjukar upp bindväven, ökar cirkulationen och sänker den allmänna spänningsnivån i kroppen samtidigt som smärtnivån minskar.

Den moderna människans kropp är många gånger full med slaggprodukter och dessa befinner sig till största delen i bindväven - den sammanhållande vävnaden som finns överallt i kroppen och sammanbinder kroppens olika delar med varandra. Själva bindvävsmassagen lossar på slagg och sätter fart på transport av slaggprodukter ur kroppen. Det vi egentligen gör är att vi lossar på fastsittande hud och mjukar upp underliggande vävnad. Genom bindväven kan vi hitta obalanser i hela kroppen.


Vad är Bindväv?
Det finns olika typer av bindväv, de två största grupperna är egentlig bindväv och lucker bindväv. Bindväven beskrivs i litteratur oftast som geleaktig vätska, gelatin, seg vätska, formlös massa, genomskinligt klister, stödjevävnad, amyloid eller mesenkym.
Bindväven är kroppens ocean och utan den fungerar inte vår kropp. Bindväven finns mellan alla celler, som en inpackningssubstans, det är en ämnesomsättningsutbytare samt en värme och vätskereglerare. Kan också kallas för ett stödje, uppbyggnads och immunologisktsystem. Bindväven är den substans som har till uppgift att ge stöd och hålla ihop kroppens olika delar. Bindväven är kroppens skyddsvävnad som finns överallt i kroppen under huden, mellan olika organ, nerver, ben, leder och muskler och sammanbinder kroppens olika delar med varandra. Senor, ledkapslar och ledband består av bindväv. Bindväven utgör ca 16% av kroppsvikten och rymmer ca 23% av kroppsvätskan. Bindväven utgör även en barriär mot främmande partiklar och är på olika sätt en del av immunförsvaret. Vid olika sjukdomstillstånd och skador produceras ny bindväv och ibland alldeles för mycket, ofta av en typ som är tät och oelastisk. Blodgenomströmningen försämras då, vilket kan vara mycket ohälsosamt – men kan påverkas genom behandling.

Utdrag ur Raimo Heinos ”Nya Naturläkarboken”: ”Bindväven fungerar som ett reningsfilter och kan aktivt ta hand om ämnen som annars skulle kunna skada organcellerna i kroppen. Det är en levande substans med en egen ämnesomsättning. Det är i bindväven som mycket av den tysta kampen mellan sjukdom och hälsa sker.”

 

Historik
Den förste pionjären inom metoden att massera bindväven var sjukgymnasten Elisabeth Dicke (1885-1952), som 1929 ådragit sig en svår arteriell cirkulationsrubbning (endangitis obliterans) i höger ben. Hennes egen beskrivning av sjukdomen löd: ”Benet var iskallt, färgen gråvit och tårna visade tecken på begynnande nekros. Arteria dorsalis pedis var inte längre kännbar och läkarna talade om nödvändigheten av att amputera benet”. Det fanns bara ett att göra – att amputera benet, men det ville hon inte och hon kämpade på med bindvävsmassagen i bäckenområdet för att döva smärtan. I början var behandlingen väldigt smärtsam, men när spänningarna i bäckenet lättade kände hon en ihållande lindring och efter ett par månader var hon helt fri från symtom och hon hade sitt ben kvar. Efter 1 år kunde hon åter utöva sitt yrke som sjukgymnast.

Själva metoden att massera bindväven utvecklades först och främst tillsammans med läkare vid Medicinska Universitetskliniken i Freiburg. Metoden visade sig vara av stort värde vid behandling av inre sjukdomar och även komma till god användning inom kirurgi, ortopedi, gynekologi, pediatrik, dermatologi och neurologi. Syftet med bindvävsmassagen är inte bara att behandla själva bindväven i sig, utan att utlösa reaktioner i det autonoma nervsystemet.

 

Hur går en behandling till?
Vid bindvävsmassage används en annan teknik än vad som är brukligt inom vanlig Svensk klassisk massage. När vi masserar bindväven använder vi oss av en teknik som kallas för hak och drag med 2 fingrar. Varje behandling inleds med en grundbehandling kring bäckenet och ryggslutet, då bäckenet är kroppens bas och fungerar som en motor som bromsar oss eller driver oss framåt. I bäckenet finns många, många muskler, både stora och små, där finns också ofta gott om spänningar. Först efter flera tillfällen utökas behandlingen till att omfatta de segment där patienten har problem. Vi använder olika tekniker på olika zoner. Bindvävsmassage kan användas som ensam behandling men jag använder den oftast som en del av en behandling.

Själva behandlingen sker till en början väldigt mjukt och kan efterhand övergå till en lite mer effektiv behandling utan att det gör ont, många patienter är dock, väldigt, väldigt känsliga i början och då är det mitt ansvar att se till så det inte blir allt för plågsamt. Själva behandlingen kanske inte är särskilt behaglig och njutningsfull, men då vet du också att den är effektiv och att du behöver den. Skalpmassage däremot kan vara riktigt härligt och det släpper loss många tankar och även själen =)

 

Vad kan behandlas?
Bindvävsmassage kan vara effektivt vid olika kroniska inflammationssjukdomar som reumatism, ledproblem, gastrit, tarminflammationer, förstoppning, prostatit, huvudvärk, mensrubbningar och andra kvinnliga besvär, fibromyalgi/FMS, lungstörningar, astma, bensår, ärr och cirkulationsproblem med mera. Det är dock inte lämpligt vid akuta inflammationer, infektioner, eller blödningar, då patienten har färska, öppna sår, har gipsade kroppsdelar eller vid graviditet.

 

Reaktioner
Efter behandlingen kan du få reaktioner som illamående, yrsel, kallsvettningar, skakningar, gråt, varma händer, fötter, stressen försvinner, huvudvärk kommer eller lättar, det kan börja klia, du blir pigg….

 

Min lärare Anne Eek, skrev:
En frisk hud skall vara rörlig och förskjutbar mellan muskelskikten. En spänd, trött, stum hud är som fastklistrad mot underlaget och du känner dig olustig utan att förstå varför. Målet för en behandling blir då att få tillbaka vävnadens glidande förmåga och mjuka konsistens.
Vad är det då som sitter fast?
Ja, det är helt enkelt ett ”hinder” i bindväven som också bland annat kallas för grundväven – mellansubstans – stödjevävnad.
Denna vävnad är hård eller mjuk och mer eller mindre flytande. Den finns överallt i kroppen. Om nu den här vävnaden blir belastad på ett eller annat sätt, så bildas där ett ”hinder” i form av fiberanhopningar så som ärr, svullnader, inflammationer, syrebrist i vävnaden, slagg mm och bindväven blir stel och stum…
Alltså sträva efter att få en så fin och smidig hudkonsistens som möjligt så mår du bäst.
Bindvävsmassage är den metod som är effektivast för att uppnå detta.

 

Senast uppdaterad den Tisdag 30 juni 2009 22:09
 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.